perjantai 27. maaliskuuta 2020

Kosmetiikka coping-keinona

Tässä postauksessa ei nyt ole tarkoitus taittaa peistä tarkasta psykologian tieteenalan hyväksymästä coping-keinojen määritelmästä jne. Sen sijaan halusin vaan jutustella omakohtaisia esimerkkejä käyttäen, elämänmakuisesti, siitä miten kosmetiikan avulla voisi ehkä keventää koronatoimien aiheuttamaa poikkeuksellista psyko-fyysis-sosiaalista kuormitustilaa.

En tiedä, onko muut samalla tavalla kuormitustilassa tai herättävätkö ideani kenessäkään muussa mitään positiivista vibaa, mutta minulle nämä tuovat oudolla tavalla pientä lohtua, kun en pääse tavallisiin henkireikiini eli työyhteisöön, kiireettömille ja tiheille kauppareissuille, kerhoon ja kylään :D

1. Rutiinit

Poikkeustilassa kannattaa pitää tavallisesta päivärytmistä kiinni. Peseytyminen, ihon hoitaminen, meikkaaminen ja kynsien hoitaminen voivat auttaa tutussa päivärytmissä pysymistä. Jos sinulle on kertynyt tai pystyt edelleen hankkimaan ilahduttavia ja mieleisiä tuotteita, niiden käyttämishetket voivat motivoida edelleen etätöissäkin ollessa nousemaan ajallaan aamulla, huolehtimaan itsestä pitkin päivää ja käymään ajoissa nukkumaan.

2. Järjestely

Itselläni ei ole enää mittavia tuotejemmoja, joita järjestellä ja siirrellä. Jos sinulla kuitenkin on, tutki niitä ja leiki niillä estoitta. Itsekin välillä kaipaan sitä eri kategorioiden selailua ja järjestelyn ja listojen tuomaa illuusiota elämän paremmasta hallinnasta. Eihän se viruksenpelkoa poista, mutta minusta on ihan ok huijata itseään edes hetkittäin, jos se tuottaa iloa ja on harmitonta.

3. Hyödynnä varovaisuus ja nuukailu

Yrittäjäperheenä koronan talousvaikutukset tuntuvat huushollissamme jonkin verran. Pärjäämme tekemättä suuria muutoksia elintasoon, mutta ekstraan ei nyt kannata rahaa hassata toistaiseksi. Siksipä olen nyt vaihtanut viime aikojen kevytkenkäisemmän shoppailun haaveilulistojen pyörittelyyn ja jemmojen kitsaaseen käyttöön. Etsin tietoa eri tuotteista, pyörittelen, vertailen ja suunnittelen seuraavaa sallittua ostoa kiireettä ja toteuttamatta. Teen listoja ja luen kokemuksia toisensa perään, mutten vaan suorita sitä käytännön hankintaa vielä.

Kiinnitän myös enemmän huomiota tuotteisiin ja niiden kulumiseen käytön aikana. Tuoksuttelen ja tunnustelen, nautiskelen, kun niitä nyt on jäljellä ja otan ilon irti koko rahan edestä. Olen kuitenkin taloudellinen, enkä nyt hassaa tai yritä kuluttaa tuotteita mahdollisimman nopeasti. En ole hamstrannut mitään kaupasta enkä aiokaan vaan haen samaa turvallisen, riittävän varaston tuomaa tyytyväisyyttä hidastamalla olemassa olevan varastoni kulumista.

4. Keventäminen ja olennaisen äärelle keskittyminen

Jotenkin tämä uutisten tuoma synkkyys ja vakavuus on saanut kosmetiikankin tuntumaan osittain turhalta. Tai jotenkin kosmetiikankin saralla haluaa nyt ainakin erotella ylenpalttisen fluffin siitä olennaisesta ytimestä. Jos oma tuotemäärä tai eri kauneustoimien lukumäärä ahdistaa ja menettää iloa tuottavaa merkitystään, voi tuotteiden karsiminen ja rutiinien yksinkertaistaminen nyt olla paikallaan. Itselleni on nyt oma meikkaaminen jotenkin vastenmielistä ja jonninjoutavan tuntuista tällä hetkellä, joten keskityn enemmän ihon ja hiusten hoitamiseen. Käsihygieniaa joutuu nyt miettimään normaalia tarkemmin, mutta pakkomielteiden ja pelon sijaan keskityn valkkaamaan vaan kivat saippuat ja huolehdin normaalia useammin myös käsien rasvaamisesta.


Tässä muutama oma kosmeettinen keinoni jäsentää epävarmaa ja rasittavaa maailmantilaa. Antakaa kommentteihin lisää ideoita, miten kosmetiikan avulla torjua koronamasista! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti